Leikkimistä voi kutsua ihmisyyteen kasvamiseksi. Leikki tukee lapsen persoonallisuuden kehitystä ja minätietoisuuden syntymistä niin merkittävällä tavalla, ettei mikään muu toiminta voi sitä korvata.
Meidän tehtävämme päiväkodissa on taata jokaiselle lapselle mahdollisuus vapaaseen leikkiin turvallisessa, kodinomaisessa ja leikkirauhan tarjoavassa ympäristössä - jokaisena päiväkotipäivänä. Useimmat lapset ovat onnellisimmillaan saadessaan leikkiä pitkäkestoisia leikkejä yhdessä toisten lasten kanssa.
Lapsi tarvitsee leikkiä mm.
-
Abstraktin ajattelun ja kielen kehittymiseen (lapsi jolla on mahdollisuus leikkiin, omaksuu kieltä sen koko rikkaudessaan).
-
Ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen (leikkivät lapset ovat ongelmanratkaisutilanteissa innokkaampia, luovempia ja oma-aloitteisempia sekä tarvitsevat vähemmän aikuisen tukea).
-
Oppimisvalmiuksien kehittymiseen (leikeissä harjoitellaan niitä taitoja, joihin lukeminen, kirjoittaminen ja laskeminen perustuvat).
-
Motoristen taitojen oppimiseen.
-
Tunnekokemusten käsittelyyn ja jäsentämiseen sekä moraalin ja empatian kehittymiseen.
-
Ystävyyssuhteiden luomiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvien sääntöjen oppimiseen.
Lapselle leikkiminen on sitä, kun ollaan tai tehdään jotain leikisti. Lapsi osaa tehdä eron leikin tekojen ja todellisten tapahtumien välille. Leikissä on myös jotain salattua, joka avautuu vain toisille lapsille kielestä ja kulttuurista riippumatta. Leikin kieli on universaalia viisautta, jota tulee arvostaa ja vaalia jokaiselle lapselle kuuluvana oikeutena.
Rytmi on kantava voima lapsen kehityksessä. Asioiden ja tapahtumien rytminen toistuminen päivien, viikkojen, kuukausien ja vuoden kierrossa tuovat selkeyttä lapsen elämään, auttavat lasta jäsentämään aikaa sekä luovat turvallisen olotilan ja kasvuympäristön. Pohjantähdessä viikkorytmi koostuu mm. maalaustuokiosta, kädentyöstä, musiikista, satuliikunnasta (eurytmia) sekä retkeilystä. Myös vuodenkierron juhlat ja jokaiselle vuodenajalle ominaiset työt ovat tärkeä osa toimintaamme.
Syksyn ensimmäistä juhlaa, sadonkorjuujuhlaa vietämme Mikaelinpäivänä 29.9. Kesä on vaihtunut syksyyn, sato kypsynyt ja lapset tuovat syksyn satoa päiväkotiin. Katamme ja koristelemme yhdessä juhlapöydän pihalle ja valmistamme lasten tuomista kasviksista ja marjoista herkullisen aterian.
Ilma kylmenee, talvi saapuu tuoden meille lunta, uudenlaista valoa ja valkeutta. Vietämme adventtijuhlaa 1. adventtisunnuntain jälkeisenä maanantaiaamuna. Rakennamme kuusen havuista lattialle spiraalin muotoisen polun, jonka keskellä on kynttilä. Laulamme adventtilauluja, minkä aikana jokainen lapsi saa vuorollaan hakea spiraalin keskeltä omaan kynttiläänsä valon. Hämärä huone muuttuu valoisammaksi ja valo laajenee täyttäen lopulta koko huoneen. Joulun odotus alkaa.
Uusi vuosi saapuu ja talviset puuhat jatkuvat. Talven edetessä voimme pikku hiljaa alkaa havaita kevään hidasta saapumista. Aurinko sulattelee lumikerrosta ja pääsiäisen odotus alkaa. Valmistamme lasten kanssa astiat rairuoholle ja kylvämme siemenet multaan. Odotamme sitä suurta ihmettä, kun jotain vihreää pilkistää mullan alta. Koristelemme pajunoksia ja nautimme yhdessä pääsiäisaterian.
Kevät etenee yhä pidemmälle ja valon voima vahvistuu. Vappuna nautimme simaa ja munkkeja. Aurinko lämmittää voimakkaammin ja herättää luonnon jälleen eloon. Uudet lehdet puhkeavat puihin ja huomaamme lintujen palaavan takaisin kaukomailta. Kevätjuhlaa varten harjoittelemme pieniä esityksiä ja kutsumme perheet juhlistamaan kesän tuloa kanssamme.
Lisätietoja vuodenkierron juhlista/tapahtumista päivitämme Ajankohtaista-sivulle.
Ravinnon laatu ja puhtaus ovat päiväkotimme kantavia arvoja. Steinerpäiväkoti Pohjantähden ruoka valmistetaan alusta pitäen omassa keittiössä. Raaka-aineet kasvis- ja kalaruokiin hankitaan mahdollisuuksien mukaan luomuna.
Juurekset, vihannekset ja viljatuotteet tilataan lähellä olevilta maatiloilta.
Lähitiloilta ostettuna lähiruokaraaka-aineita ei tarvitse säilyttää pitkiä aikoja eri jakeluportaissa ja näin saamme mahdollisimman vitamiinirikkaita tuotteita ravinnon valmistustamme varten.
Hyödynnämme myös satokauden kotimaiset marjat ja hedelmät, joista valmistamme maistuvia välipaloja.
Tarjoamme lapsille ravitsevan aamiaisen, lounaan ja välipalan.